Ook in Sint Annaparochie ben ik er voor jou
Het verliezen van diegene die je liefhebt, komt nooit op het juiste moment.
Dat is moeilijk, pijnlijk, maar onvermijdelijk.
De wereld waarin je terecht komt, is ineens een emotionele aardbeving.
“Juist daarom is het belangrijk om op geheel eigen wijze afscheid te kunnen nemen”
Wat te doen bij overlijden
Veelgestelde
vragen
De visie
van Berber
Ik ben dag en nacht te bereiken op
06 15966090
Een herinnering komt voort uit liefde
Over Berber Pasveer Uitvaartzorg
Berber Pasveer Uitvaartzorg is een kleinschalige en onafhankelijke uitvaartonderneming en verzorgt vanuit Sint Annaparochie en omgeving een begrafenis of crematie met een persoonlijke, professionele en flexibele werkwijze.
“Ieder mens is uniek, zo ook het afscheid”
Ik wil je hier graag bij helpen en begeleid je van het begin tot het einde.
In deze intense periode denk ik met je mee en laat ik je zien dat bijna alles mogelijk is. Je blijft in mijn vizier, ik luister goed naar wat je beleeft en voelt en houd in de gaten wat je zelf wilt doen en wat ik voor je mag regelen. Dit maakt dat we tot een persoonlijke uitvaart komen, die passend is en optimaal tegemoet komt aan de dierbare en de nabestaanden.
Ook in de periode ná de uitvaart ben ik er voor je.
Ik hou contact en help je wanneer er nazorg nodig is.
Samenwerking met alle uitvaartverzekeringen
Ben je verzekerd bij Ardanta, Dela, Monuta, een andere maatschappij of is er een lidmaatschap bij een vereniging? In Sint Annaparochie kan ik ook alle uitvaarten verzorgen. Je bent vrij om zelf een uitvaartonderneming te kiezen.
Wat is er mogelijk?Antwoorden op de belangrijkste vragen
Ik heb een aantal veelgestelde vragen voor je uitgelicht. Maar ik kan heel goed begrijpen, dat je nog veel meer vragen hebt. Neem gerust contact met me op voor een vrijblijvend gesprek.
Wat moet ik doen als mijn dierbare is overleden?
Als je dierbare is overleden, zal er eerst een arts langs moeten komen om het overlijden vast te stellen. Daarna mag je mij bellen. Vanaf dat moment ben ik er voor je en ontzorg ik waar het kan.
Ik heb een uitvaartverzekering; kan ik dan ook bij Berber Pasveer Uitvaartzorg terecht?
Wel of niet verzekerd, je kunt altijd bij mij terecht. Ik werk met alle maatschappijen samen en kan ook voor jullie regelen dat het verzekeringsgeld wordt uitgekeerd. Verzekerd bij bijvoorbeeld Dela, Ardanta, Monuta of lid van een uitvaartvereniging? Je mag altijd zélf kiezen wie de uitvaart gaat begeleiden.
Wie moet ik informeren over het overlijden?
Via Berber Pasveer Uitvaartzorg ontvang je een uittreksel van de overlijdensakte. Dit uittreksel heb je soms nodig als je (geld) zaken namens de overledene gaat regelen.
Verschillende (overheids) instanties, zoals de Belastingdienst, pensioenfonds, de zorgverzekeraar, de Sociale Verzekeringsbank (SVB) en het Waterschap, krijgen van de woongemeente van de overledene vanzelf een melding van het overlijden. Een week na de uitvaart sturen deze organistaties een brief naar het adres van de overledene en wordt er gevraagd om de gegevens van de nabestaande door te geven, die de zaken van de overledene gaat afhandelen.
Voorbeelden van (private) organistaties die geen melding van het overlijden van de woongemeente krijgen, zijn de werkgever, de bank, de sportclub, de huisarts of verzekeringsmaatschappijen (anders dan de zorgverzekeraar). Wanneer deze andere (privé) zaken afgehandeld moeten worden, moet je zelf als eerste contact opnemen met deze organisaties.
Ga je zaken regelen namens de overledene? Op www.rijksoverheid.nl/overlijden krijg je een persoonlijk overzicht en zie je wat er geregeld moet worden.
Wat kost een uitvaart?
Een vraag die ik regelmatig hoor is “Wat kost een uitvaart?”. Hierop kan ik alleen een algemeen antwoord geven, omdat de kosten van veel factoren afhankelijk zijn. Kies je voor een begrafenis of een crematie in Sint Annaparochie? Wil je een thuisopbaring of een opbaring in een uitvaartcentrum? Wil je een uitvaart met veel aanwezigen op een speciale locatie of juist in besloten kring? Daarnaast spelen de externe factoren, zoals de keuze en hoeveelheid rouwkaarten, de bloemen, het type kist en wat je de aanwezigen na afloop van het samenzijn wilt aanbieden, ook een belangrijk rol. Het zijn allemaal vragen die beantwoord moeten worden om de kosten te kunnen bepalen. Ik hanteer een vast tarief voor de persoonlijke uitvaartbegeleiding en nadat we alle wensen besproken hebben, zal ik een begroting maken. Hierbij houd ik ook rekening met een eventuele uitvaartverzekering. Dit geeft een helder beeld van wat er allemaal mogelijk is, waarbij een beperkt budget een persoonlijk afscheid niet in de weg hoeft te staan.
Thuis opbaren, in een uitvaartcentrum, een verzorgingshuis of op een bijzondere locatie?
Het is fijn, als dat natuurlijk mogelijk is, om je dierbare dicht bij je te houden tot aan de dag van de begrafenis of crematie. Je kunt op elk moment van de dag naar je dierbare toe en zolang bij hem of haar zijn als je wilt.
We komen elke dag langs, om te kijken of de opbaring goed gaat.
Ook kan er gekozen worden voor een uitvaartcentrum in de buurt van Sint Annaparochie. Net als bij een thuisopbaring, is het in een uitvaartcentrum mogelijk om op ieder moment bij je dierbare te zijn.
Als je dierbare in een verzorgingshuis overlijdt, is dat vaak een vertrouwde plek voor diegene en de nabestaanden. Omdat niet ieder verzorgingshuis de mogelijk voor een opbaring biedt, is het goed om dit na te vragen of te bespreken met de zorgorganisatie.
De opbaring kan ook plaatsvinden op een plek waar de overledene een speciale band had. Een sportkantine, het dorpshuis of bijvoorbeeld het eigen bedrijf van de overledene.
Is een crematie duurder dan een begrafenis?
Over het algemeen is cremeren niet duurder dan begraven, echter hangt dit af van je wensen. De kosten van een crematie bestaan uit het basistarief (technische crematie) en de gewenste aanvullende dienstverlening (gebruik afscheidsruimte).
Een begrafenis kan duurder uitvallen, omdat je te maken hebt met grafkosten. Deze grafkosten verschillen per gemeente en kunnen soms oplopen tot enkele duizenden euro’s. Daarnaast heb je bij een begrafenis te maken met de kosten van een grafmonument.
Welke manieren van opbaren zijn er?
Er zijn verschillende manieren van opbaren, zoals op een bed, in een kist of op een opbaarplank. Qua kleding is ook alles mogelijk, van een net pak tot aan vrijetijdskleding. De plek van de opbaring kun je persoonlijker maken, door bijvoorbeeld met bloemen, foto’s, muziek, tekeningen en eigen spullen de aankleding te doen.
De manier van opbaren kan gaan via een koeling of een lichte balseming (thanatopraxie).
Wanneer moet een uitvaart plaatsvinden?
In de wet op de lijkbezorging staat beschreven dat de crematie of de begrafenis niet binnen 36 uur na het overlijden mag plaatsvinden en uiterlijk plaats moet vinden op de zesde werkdag na overlijden.
Er kan een uitzondering gemaakt worden op deze wet met toestemming van de officier van justitie.
Mag ik de overledene zelf de laatste verzorging geven?
Je mag de overledene zelf, met iemand anders of samen met de uitvaartverzorger wassen en kleden. Het zelf verzorgen van diegene die je lief hebt, kan steun bieden in het rouwproces. Je kunt ook de keuze maken om te kijken en aanwezig te zijn bij de laatste verzorging.